När rensade du dina hängrännor sist?

Visste du att överfulla hängrännor och stuprör kan orsaka omfattande fuktskador och onödiga renoveringskostnader för dig som fastighetsägare? Lyckligtvis är det relativt enkelt och billigt att förebygga problemen. Här kan du läsa hur du gör för att bibehålla en frisk och fuktfri fasad, du kan också anlita oss för rensning av hängrännor.

Brukar du som husägare ofta fundera över fastighetens hängrännor och stuprännor? Om svaret är nej, är du långt ifrån ensam. Få inser omfattningen av de problem som kan uppstå när hängrännor och stuprännor inte längre fungerar optimalt. Tills det är försent, vill säga.

Låt oss likna det vid människans ögonfransar. Liksom ögats fransar hjälper till att skydda ögat mot virus och skadliga bakterier, hjälper hängrännorna till att skydda fasaden mot skador och fukt.

Så här rensar du dina hängrännor och stuprör

Små problem med stuprören kan bli stora skador

Alla former av skräp som lämnas kvar i hängrännorna stoppar flödet så att regnvattnet inte längre har fri passage och vattnet rinner då över. Vid stopp kan även stuprören spricka vid minusgrader och orsaka fukt på fasaden, vilket kan leda till fuktskador med dyra och omfattande renoveringar som följd.

Finns det träd i närheten av din fastighet? Då är det närmast oundvikligt att barr, löv och kvistar hamnar i rännorna. Dels transporteras de via blåsten, dels via fåglar som försöker bygga bo. Särskilt populära för detta ändamål verkar äldre varianter av stuprörstrattar vara.

Även mossa kan orsaka mycket skada. Vid kraftigt regn är det inte ovanligt att mossbollar lossnar och eftersom mossa fungerar som en svamp som suger upp vatten, kan det leda till att takpannor spricker när det fryser till vid minusgrader.

Rensa av hängrännor – så går det till

Vare sig det rör sig om ett akut stopp eller att du bara vill förebygga problem längre fram, finns hjälpen alltid nära. Klottrets Fiende No 1 kommer ut till dig och rensar hängrännor och stuprör från stege, tak eller lift, beroende på fastighetens storlek.

Vid rensning av hängrännor och stuprör tar vi effektivt bort allt som ligger där och skräpar. Vi har genom åren stött på allt ifrån mossa och löv till otippade föremål som strumpor, tomatplantor och CD-skivor i hängrännorna.

Inte sällan kan skräp fastna och packas så hårt i stuprören att det bildar ett stopp. Med en speciell spolslang får vi loss skräpet, som ofta kommer ut i form av små “hockeypuckar” efter att ha packats hårt över tid. Vi sköljer ur rännorna och säkerställer att det är tomt och rent i stuprören. Därefter samlar vi allt i sopsäckar som vi tar med oss och deponerar på en återvinningsstation.

Säkerheten först på Klottrets Fiende No 1.

Eftersom rensningen oftast sker från hög höjd har alla våra tekniker fallskyddsutbildning och skyliftkort. Vi använder oss av godkända och årligen besiktade linor och fallskyddsselar. De byggnader där det inte är möjligt för oss att gå på taket kan vi använda oss av en lift för att få tillgång till hängrännorna och stuprören. Vid höghöjdsarbete är man också alltid två personer, om tillbud mot förmodan skulle inträffa.

Vi har även en tjänst där vi flyger med drönare för att se över objekten. Vid drönarflygning kan vi fotografera och filma, vilket vi skickar med i ett besiktningsprotokoll efteråt. Där rekommenderar vi även åtgärder för just din fastighet. Drönarkostnaden dras sedan av vid beställning på rensning av hängrännor.

Det här kan du göra för att förebygga stopp i stuprännorna:

  • Ha en lövsil längst ned på stupröret som du själv kan rensa vid behov. Du kan även köpa en så kallad självrensande lövsil som hindrar att löv och kvistar orsakar stopp i markavloppet.
  • Ställ en regntunna under stupröret. Då samlas regnvatten i tunnan istället för i marken vid fasaden och du kan sedan använda vattnet till gratis bevattning i trädgården.
  • Se åtminstone en gång årligen över tak, hängrännor och stuprör. Försäkra dig om att vattnet kan flöda fritt och att rännor och rör är fria från skräp. Ta hjälp av experter för att rensa ordentligt och på så sätt öka livslängden på dina hängrännor, stuprör och i slutändan – även husets fasad. Att investera i underhåll är en liten kostnad jämfört med att tvingas köpa nytt när de går sönder.

Vill du också ha hjälp att besiktiga eller rensa dina hängrännor och stuprör, gör en prisförfrågan här och få en offert inom 24 timmar.