Larver och ohyra i soporna?

Så slipper du dem — 5 smarta knep.

Visste du att larver och andra skadedjur trivs gott i soptunnor om de inte hålls rena och torra? Men oroa dig inte, det går att få bukt med, med hjälp av några enkla knep.

 Har du någonsin öppnat din soptunna och mötts av synen av små larver som krälar runt överallt? Då kan det vara dags att ta itu med din sophantering. Vi på Klottrets fiende no 1 har samlat våra 5 allra bästa tips för att hjälpa dig att hålla larverna borta från soputrymmet:

 

1: RENGÖR OFTA

En av de viktigaste åtgärderna för att bli av med ohyra är att regelbundet rengöra dina sopkärl och soprum. Det kan du göra på två sätt: Spola av dem själv eller anlita en professionell firma som gör jobbet åt dig. Klottrets fiende no 1 högtryckstvättar golv och väggar, och kan även rengöra taket vid behov. Rengör du själv, se till att använda ett desinficerande medel, alternativt ättika och varmt vatten där du blandar 1 del ättika med 9 delar varmt vatten och tvättar ur sopkärlet noggrant.

Sopkärlsbil som används för sopkärlstvätt

 

2. HÅLL AVFALLET TORRT

Fuktiga soptunnor är rena paradiset för larver och andra småkryp, så håll dina sopor så torra som möjligt. Du kan till exempel låta matavfallet rinna av ordentligt i vasken innan du slänger det i påsen. Ett annat knep är att placera hushålls- eller tidningspapper i botten av soppåsen för att absorbera vätska.

 

3. FÖRVARA SOPKÄRLEN I SKUGGA

Om möjligt, placera dina sopkärl på en skuggig och sval plats, särskilt om de står utomhus. Värme och direkt solljus kan öka fuktigheten och locka till sig skadedjur. Genom att hålla kärlen i skuggan minskar du risken för larver och andra oönskade gäster och bidrar till att hålla sopkärlen torra och fräscha.

Många sopkärl på rad inför städning

4. HÅLL SOPPÅSARNA VÄL FÖRSLUTNA

Ett enkelt men effektivt sätt att stoppa flugor och andra skadedjur från att ta sig in i sopkärlen är att se till att alla soppåsar är ordentligt förslutna. Kontrollera att påsarna är knutna eller använd förslutningsklämmor för att hindra ohyra att ta sig in.

 

5. HÅLL SOPRUMMET RENT

 

Ett rent och välskött soprum är nyckeln till att hålla ohyra borta. Här är några tips:

— Utse någon (exempelvis en familjemedlem, styrelsemedlem eller fastighetsskötare) till att vara ansvarig för soprummet, och som regelbundet övervakar och vidtar åtgärder för att hålla soprummet rent.

 

— Högtryckstvätta sopkärlen och soprummet med jämna mellanrum. Det får bort smuts och dålig lukt.

— Installera en ozon-maskin i soprummet. Ozon kan hjälpa till att eliminera dålig lukt och skadedjur. Kontakta oss, så hjälper vi dig!

— Säkerställ att dina tömningsintervaller är korrekta för att undvika överfulla kärl. Renhållningsbolagen kan neka att tömma överfulla kärl, och det kan leda till obehaglig lukt och ökad risk för skadedjur.

 

— Spraya en blandning av vatten och ättika på undersidan av locket och runt kanterna. Ättikan hjälper till att bekämpa dålig lukt och motverkar tillväxten av oönskade organismer. (Det här kan du göra minst en gång per vecka under de varmare månaderna när temperaturen är mer gynnsam för skadedjur.)

 

— Passa gärna på att göra soprummet lite trevligare för att skapa en trevligare och mer inbjudande miljö för alla som använder det. Varför inte måla det i en fin färg eller skapa en “fondvägg” genom att foliera den med ett vackert motiv?

 

Genom att följa våra 5 tips ovan, undviker du att dina sopor drabbas av ohyra och kan skapa en renare och mer hygienisk miljö i ditt soprum. Kom ihåg att en effektiv sophantering inte bara hjälper till att skydda din fastighet från skadedjur, utan bidrar också till att bevara en trevlig och välskött miljö för alla som bor där.

 

Vill du ha hjälp att rengöra eller underhålla ditt soprum?

Kontakta oss på Klottrets fiende no 1 för prisuppgift. Vi återkommer alltid inom 24 timmar. Du kan även teckna serviceavtal för regelbunden sopkärlstvätt, så slipper du otrevliga rester efter illaluktande sopor och ökar trivseln för dina medlemmar och hyresgäster.