Klottrets vara eller icke vara

Klottrets vara eller icke-vara 🎨

Vi vet om att fenomenet klotter har funnits sedan urminnes tider. Redan ca 300 efter Kristus har man hittat ristningar som kan liknas med dagens klotter. Romarna och grekerna 🔱 använde senare formen för att skriva sina namn och protester på byggnader.

Det ”moderna” klottret spårar man troligtvis till Philadelphia på tidigt 1960-tal. Första under 70-talet hade klottrandet spridit sig till större städer och dessutom blivit trendigt såtillvida att konstgallerier började intressera sig för formen.

Än idag polariserar ämnet (klotter) nästan alla samhällsskikt – däribland politiker, medborgare, fastighetsägare – unga såväl som gamla.

Vi på Klottrets Fiende No 1 föddes 1986 ur ett behov från fastighetsägare där de behövde få professionell hjälp att ta bort klotter från deras fastigheter 💦

Vår egen ståndpunkt i ämnet är tudelad

>Konstformen klotter (eller grafitti) kan vara riktigt spännande med duktiga artister och målare som med sprayfärg skapar häftiga konstverk. Men då ska detta vara med fastighetsägarens eller kommunens godkännande. Otaliga exempel finns i flertalet städer på s.k. muralmålningar där fastighetsägare i dialog med konstnären pryder en fasad med ett vackert motiv. Eller för den delen elskåp och nätstationer där elbolagen låtit konstnärer pryda med lokala motiv.

Vi har själv en häftig muralmålning på vårt malmökontor som har hängt med sedan företaget startades – den är vi riktigt stolta över.

Det som inte känns OK är det klottret som är skapat utan tillstånd eller dialog med fastighetsägare.
Det är just detta klottret som våra uppdragsgivare vill att vi tar bort. Ofta rör det sig om s.k. tags, vanligtivs initialier eller ett namn.

 

FRÅGA

Är klotter något vackert eller är det nedskräpning Är klotter skadegörelse eller konst?
Borde det tillåtas eller förbjudas?
Lagliga klotterväggar – bra eller dåligt?

Kontakta oss gärna och berätta dina tankar.