Därför ska du tvätta taket

Taktvätten vill du göra regelbundet. Lär dig varför.

Ett tak i dåligt skick är en stor risk för både hälsan och plånboken. I denna artikel berättar vi hur du undviker problem och dyra renoveringar med hjälp av taktvätt.

Taket är en av fastighetens allra viktigaste beståndsdelar. Samtidigt är det också en av husets mest utsatta ytor då det varje dag, året runt exponeras för väder och vind. Såväl regn som snö, hagel och blåst kan med tiden föra med sig alger, mögel, smuts, mossa och annan oönskad skadeväxt. Att taket hålls i bästa möjliga skick är därför helt avgörande för dess livslängd och förutsättning att skydda din fastighet och dem som vistas där inne. Det bästa du kan göra för taket är att tvätta taket.

Åtgärda problemen med tvätt av taket

Har det samlats alger, mossa eller annan påväxt på taket till din fastighet? Vänta då inte för länge med att vidta åtgärder. En professionellt utförd taktvätt där metoderna anpassas för just din fastighets tak och fasad kan rädda, inte bara det visuella intrycket utan också, ekonomin. Att smuts och oönskad skadeväxt drar ner husets estetiska uttryck är visserligen ett vanligt irritationsmoment för många husägare, men ett långt viktigare argument är, att du genom tidig sanering förebygger omfattande skador orsakade av fukt. Det kan kännas frestande att skjuta upp problemen, men att rengöra och underhålla ett tak kostar betydligt mindre än att tvingas byta ut det helt och hållet…
___________________________________________________________

5 goda anledningar att investera i taktvätt

 1. Takets livslängd ökar med underhåll och du slipper onödiga, kostsamma reparationer.
 2. Angrepp av mögel och alger förhindras, vilket i sin tur ökar förutsättningarna för en god hälsa för såväl människor och husdjur som vistas i huset.
 3. Risken för frostskador minskar. Alger, mossa och andra skadeväxter samlar fukt som sväller när det fryser till. Det kan skapa spänningar och orsaka sprickor i takpannorna.
 4. Det sparar energi. Väljer du att impregnera taket efter att det tvättats och låtit torka, så förlänger du inte bara livslängden på ytan utan ser även till att energieffektivisera fastigheten.
  Läs mer om hur det fungerar här.
 5. Ett rent tak gör huset mer attraktivt. Alger, mossa, smuts och missfärgningar drar ner det estetiska intrycket och kan påverka fastighetens värde negativt vid försäljning.

________________________________________________________________

Vill du också slippa spindelnäten?

Även spindlar och deras nät är något som de flesta av oss helst slipper på fasaden. Klottrets Fiende No 1 har lång erfarenhet av sanering och kommer gärna ut till dig och rengör ytan från spindelnät och smuts. Vid behov tvättar vi rent med milda rengöringsmedel och anpassade redskap. För att slippa återbesök av spindlarna kan vi även efterbehandla utsatta ytor med effektiva bekämpningsmedel som fungerar såväl utomhus som inomhus.

Våra bekämpningsmedel mot spindlar:

 • Är ytterst effektiva på alla ytor inkl. trä, gips, betong och textil
 • Är aktiva i upp till 12 veckor
 • Är högeffektiva med 50 procent mindre verksamt ämne jämfört med liknande produkter
 • Lämnar inga synliga fläckar eller lukt och skadar inte ytan
 • Är snällare mot miljön med kraftigt reducerad mängd verksamt ämne
 • Har en formula som skyddar produkten mot vätska och UV-strålning, något som annars kan påskynda nedbrytningen
 • Är den första registrerade produkten med den nya patenterade Partix™-teknologin

Spindelnät i taket vill du bekämpa med taktvätt

Så motverkar du skador och påväxt på taket

 • Se med jämna mellanrum över takets skick och försäkra dig om att takpannor ligger som de ska utan glipor eller sprickor och att takpappen inte är sliten.
 • Se över den växtlighet och de träd du har i fasadens direkta närhet och trimma regelbundet. Tänk på att buskar och träd inte bara skapar skugga (där påväxten trivs och frodas) men även pollen, löv, kvistar och annat som gärna lägger sig på taken och samlar fukt, samt drar till sig insekter.
 • Se till att alla hängrännor är ordentligt rensade från mossa, löv, pinnar och annat som kan stoppa upp vattenflödet i rännorna och säkerställ att det inte är stopp i stuprören.
 • Borsta bort spindelnät, mossa och annan påväxt eller tvätta bort det med hett vatten och behandla därefter ytorna med lämpliga bekämpningsmedel.

Observera! Att på egen hand tvätta taket på din fastighet är inte något vi rekommenderar på grund av de risker som är förbundna med att arbeta på hög höjd. Ta istället hjälp av professionella sanerare för riktigt säker och effektiv rengöring. Vill du ändå utföra arbetet själv, använd alltid skyddssele.

Vill du ha hjälp att tvätta rent tak eller fasad från mossa, alger, spindelnät eller annan smuts?
Kontakta oss idag för prisförfrågan!

 

Klottrets Fiende har mer än 35 år i branschen.